Olennot ja käsitteet

Alhaiset Miehet
Ihmistä muodoltaan muistuttava kookaampi rotu, jonka edustajiin ensimmäistä kertaa tutustuttiin teoksessa ”Pedon Sydän”.
Alhaiset miehet ovat yksilöitä, eikä kaikki tämän rodun edustajista ole pahantahtoisia. Rodulle on ominaista oliivinvärinen iho, ja he pukeutuvat usein keltaisiin pitkiin takkeihin. Suurin osa ihmisistä eivät pysty näkemään alhaisia miehiä ja he ovat niin huomaamattomia, ettei niitä kukaan ylipäätään rekisteröi nähneensä. Alhaiset miehet jättävät jälkeensä mm. leijan pyrstöjä roikkumaan voimalinjoihin, epätavallisia kadonneiden lemmikeiden ilmoituksia puhelinpylväisiin, väärinpäin jätettyjä ilmoituksia julkisiin ilmoitustauluihin, sekä ruutupaperille piirrettyjä kirkkaita tähden- ja kuiden kuvia. Alhaisten miesten ajoneuvot ovat useimmiten huomiotaherättäviä koreudessaan.

Callan Sudet
Sudet ovat Robotteja, jotka muistuttavat ulkonäöllisesti susia, ne pukeutuvat viittoihin ja niiden tehtävänä on hankkia Callan alueella syntyneiden kaksosten aivoja yhdet kustakin sisarusparista murtajille ravinnoksi.

Länsimeren Hummerihirviöt
Tornin toisen osan alussa Roland joutuu jonkinlaisten matelijamaisten hummeriolentojen hyökkäyksen kohteeksi. Ne ovat n. 4 jalkaa pitkiä ja seitsemänkymmentä naulaa painavia, niillä on tappien päässä sijaitsevat silmät ja pitkä hammaslaitainen nokka.Hummeriolennot ovat mitään pelkäämättämiä raakoja petoja ja ne ääntelevät ”Dida-tsik, Duma-tsum”.

Murtajat
Punaisen Kuninkaan vaikutuksen alaisuudessa toimivia mielenmurtajia/selvännäkijöitä niiden tehtävänä on edistää Tornia kannattelevien säteiden tuhoa ja Purppurakuninkaan vapautumista. Termiä Murtajat käytetään myös hyvän puolella olevista mielenmurtajista, kuten Sheemie Ruiz. Murtajiin tutustuttiin ensimmäistä kertaa Teoksessa ”Pedon Sydän” (Ted Brautigan)

Mäyriäinen
Mäyriäinen on yhtä kuin Mäyräkarhu. Se näyttää pesukarhun ja metsämurmelin risteytykseltä, siinä on myös aimo ripaus mäyräkoiraa. Sen ääni on syvä ja matala ja se on innokas matkimaan sanoja ja haukahtelee niitä takaisin.Mäyriäisellä on lajina oma historiansa keskimaailmassa, Roland kertoo jokaisella paronilla aiemmin pyörineen niitä puolisen tusinaa linnansa tai kartanonsa ympärillä, ne pitivät rotat kurissa ja niistä oli iloa lapsille. Ne kiintyvät ihmis-isäntäänsä helposti ja ovat uskollisia kuin koirat, villit mäyräiset ovat raadonsyöjiä ja varsinaisia kiusankappaleita. Eivät ole vaarallisia.

Portinvartijat
Shardik, malli 4, karhu. (Muita malleja karhun lisäksi ainakin kala, leijona, lepakko ja kilpikonna).
Valmistaja: Pohjoiskeskuksen Positroniikka Oy.
Vartijat ovat kyberneettisiä, eli ne ovat puoliksi mekaanisia ja puoliksi lihaa ja verta. Ne ovat hyvin älykkäitä ja niitten elinikä on useita tuhansia vuosia.
Shardik –karhu on/oli yksi 12:sta portinvartijasta. Portit sijaitsevat ympäri maailman äärilaitoja ja toimivat väylinä ulos ja sisään tähän maailmaan.
Rolandin lapsuuden kertomuksen mukaan vartijat olivat ”Suurten Vanhojen” luomuksia. Tarun mukaan Suuret Vanhat eivät olleen jumalia, mutta omasivat lähes jumalallisen tietämyksen.

Tet-Yhtiö
Tet-Yhtiö (”Tet Corporation”) on Rolandin Ka-tetin aloitteesta vuonna 1977 perustettu yhtiö, sen perustamisesta kerrotaan sarjan viidennessä osassa (Callan Sudet). Yhtiö rahoitettiin enimmäkseen Susannah Deanin (Odetta Holmesin) perintörahoilla.

Tet-Yhtiön edustajina Roland ja Eddie ostivat kirjakauppias Calwin Towerilta rakentamattoman tontin Manhattanilta, New York citysta, suojellakseen tontilla kasvavaa ruusua, joka on Mustan Tornin ilmentymä tuntemassamme maailmassa.
Tonttia havitteli myös paha-aikeinen Punakuninkaan omistama Sombra-Yhtiö, joka olisi kaupat solmittuaan tuhonnut niin Ruusun, Mustan Tornin, kuin kaikki niitä ympäröivät maailmatkin.
Tet-Yhtiö rakennutti tontille ruusun ympärille mustan pilvenpiirtäjän tätä suojaamaan, pilvenpiirtäjä löytyy osoitteesta 2 Hammarskjöld Plaza (2nd avenuen ja 46th streetin risteyksessä) ja sarjan seitsemännessä osassa Roland kohtaa myös yhtiön nykyisen johtajan, Moses Carverin tyttären. Moses Carver oli viimeinen Tet-Yhtiön perustajajäsenistä, joka jätti yhtiön tyttärelleen kahden muun perustajajäsenen, John Cullumin ja Aaron Deepneaun, menehdyttyä.

Tet-yhtiön kerrotaan käyttävän nykyteknologiaa ja yliluonnollisia kykyjä seuratakseen Rolandin ja hänen ka-tetinsa matkankulkua kohti Mustaa Tornia, yhtiö kouluttaa myös revolverimiehiä (Carwerin tytär on myös revolverimiehen opin saanut).
Yhtiö arvostelee ja tutkii myös fiktionaalisen Stephen Kingin kirjoja löytääkseen niistä vinkkejä ja tietoa, jotka voivat auttaa Rolandia Mustan Tornin löytämisessä.

PS. Osoitteessa 2 Hammarskjöld Plaza, New York City, sijaitsee myös oikeasti musta pilvenpiirtäjä, jonka uskotaan vahvasti vaikuttaneen Stephen Kingin valintaan, kun hän kirjoitti kyseisen korttelin ruusun kasvupaikaksi.