Stephen King

Stephen King

Stephen King 2017
Stephen King 2017 ©stephenking.com

Stephen King syntyi Portlandissa, Mainessa vuonna 1947.

Hän myi ensimmäisen novellinsa vuonna 1967 Startling Mystery Storiesille. Syksyllä 1971 King aloitti työnsä äidinkielenopettajana Hampden Academyssa, joka on julkinen oppilaitos Mainessa. Illat ja viikonloput hän kirjoitti sekä novelleja, että työsti romaanejaan.

Keväällä 1973, Doubleday & Co., hyväksyi hänen romaaninsa, Carrien, julkaistavaksi. Kirjan julkaisu mahdollisti hänen siirtymisensä kokopäiväiseksi kirjailijaksi, joten hän lopetti opettajantyöt.

Carrien jälkeen Stephen King on julkaissut yli 50 kirjaa ja hän on nykyään yksi maailman menestyneimmistä kirjailijoista. Useat hänen teoksistaan ovat päätyneet valkokankaalle, televisiosarjojen jaksoiksi, lyhytelokuviksi sekä näytelmiksi. Kingin työt ovat myös innoittaneet monia muusikoita, elokuva-alan tekijöitä, kuva- ja teatteritaiteiljoita ja niiden innoittamina on luotu mm. elokuvia, sarjoja, sarjakuvia joka lähtöön.

Vuonna 2003 Stephen Kingille myönnettiin Amerikan kansallisen kirjallisuussäätiön elämäntyömitali. (National Book Foundation Medal for Distinguished Contribution to American Letters) ja vuonna 2014 hänelle myönnettiin Amerikan kansallinen taidemitali. (National Medal of Arts).

Stephen King asuu sekä Mainen, että Floridan osavaltioissa yhdessä vaimonsa, Tabitha Kingin, kanssa. Kingit ovat ahkeria hyväntekijöitä, he ovat lahjoittaneet paljon mm. kirjastoille ja he ovat saaneet runsaasti tunnustusta yhteisöltään avokätisestä hyväntekeväisyydestään.

Biografia
Stephen King kouluikäisenä ©stephenking.com

Lapsuus ja nuoruus
Stephen (Edwin) King syntyi Portlandissa, Mainessa 21.9, 1947. Hän syntyi Donald ja Nellie Ruth Pillsbury Kingin toiseksi lapseksi. Stephenin ollessa kaksivuotias hänen isänsä, joka oli Elektroluxin ovelta-ovelle myyjä, lähti hakemaan kaupasta askin tupakkaa, mutta ei ikinä palannut. Stephen ei ole nähnyt isäänsä sen koommin. Vanhempiensa eron jälkeen Stephenin ja hänen vanhemman veljensä Davidin, kasvatti heidän äitinsä Nellie Ruth. Stephen vietti osan lapsuudestaan Fort Waynessä, Indianassa, missä hänen isänsä perhe asui siihen aikaan, ja myöhemmin Stratfordissa, Connecticutissa. Kun Stephen oli 11 -vuotias hänen perheensä muutti Durhamiin, Maineen, jossa Stephenin äiti ryhtyi hoitamaan omia vanhempiaan Guy ja Nellie Pillsburyä. Stephenin ja Davidin äiti periaatteessa painostettiin tähän hoitotyöhön hänen sisariensa puolelta. Stephenin isovanhempien kuoltua hänen äitinsä sai töitä Pineland -nimisen hoitolaitoksen keittiöstä. Näin alkoi Stephenin elo hänen niin rakastamassaan Mainessa.

Stephen King collegessa ©stephenking.com

Vuonna 1966 King pääsi Mainen yliopistoon, Oronoon, jossa hän kirjoitti viikoittaista kolumnia koulun omaan lehteen nimeltään ”The Maine Campus”. Hän oli aktiivisesti mukana oppilasyhdistyksessä ja tuki sodan vastaista toimintaa kampuksella. Hän vastusti innokkaasti mm. Vietnamin sotaa. (Myöhemmissä haastatteluissa hän on sanonut ettei ole kovinkaan ylpeä noista nuoruusvuosistaan eräänlaisena aktivistina…) Vuonna 1970 hän valmistui englannin opettajaksi lukiotasolle ja heti valmistumisensa jälkeen lääkärintutkimuksissa ilmeni uusia sairauksia vanhojen lisäksi. Saldo oli tämä: korkea verenpaine, vajaavainen näkökyky, lättäjalat ja puhkaistut tärykalvot.

Vuonna 1971 Stephen tapasi tulevan vaimonsa, kirjailija Tabitha Sprucen yliopiston kirjastossa. He tutustuivat ja rakastuivat toisiinsa yliopistolla järjestetyssä runopiirissä ja menivät naimisiin samana vuonna.

Stephen ei onnistunut saamaan opettajan töitä heti vaan Kingit elivät Stephenin ansioilla jotka hän tienasi työskentelemällä pesulassa, Tabithan opintolainoilla ja säästöillä, ja satunnaisilla lisäansioilla joita tuli Stephenin tarinoiden myynnistä miestenlehtiin. Stephen teki ensimmäisen novellinsa laajalevikkiselle miestenlehdelle pian valmistumisensa jälkeen. Avioliittonsa alkuajan hän jatkoi tarinoidensa myymistä miestenlehtiin ja monet näistä novelleista koottiin myöhemmin Yön äänet (Night Shift) -kokoelmaan tai ne ilmestyivät muissa antologioissa.

Ura kirjailijana 

Stephen King vuonna 1994 ©stephenking.com

 


Syksyllä 1971 Stephen alkoi opettaa englantia kunnallisessa lukiossa Hampdenissa, Mainessa. Hän jatkoi iltaisin ja viikonloppuina novellien kirjoittamista ja romaanien työstämistä. Keväällä 1973, Doubleday & Co. hyväksyi romaanin Carrie julkaistavaksi. Samana vuonna äitienpäivänä Stephenin kustantaja, Bill Thompson kertoi, että suuri pokkari myynti mahdollistaisi opetustyön jättämisen ja siirtymisen kokopäiväiseksi kirjailijaksi.

Vuonna 1973 Stephen kirjoitti hänen toisen julkaistavan romaaninsa Salem’s Lot:in. Alunperin kirjan nimi oli Second Coming ja sitten Jerusalem’s Lot, josta se muuttui nykyiseen muotoonsa. Saman vuoden aikana Stephenin äiti kuoli syöpään 59 vuoden ikäisenä. Keväällä vuonna 1974 Carrie julkaistiin ja saman vuoden syksynä King muutti perheineen Boulderiin, Coloradoon. He asuivat siellä vajaan vuoden, jolloin Stephen kirjoitti kirjansa Hohto, joka sijoittuu juuri Coloradon maisemiin. He palasivat läntiseen Maineen kesällä 1975, josta Kingin perhe osti uuden asunnon. Siellä Stephen kirjoitti kirjansa Tukikohta ja Kosketus.

Vuonna 1977 vuoden pituiseksi suunniteltu Englannin reissu kutistui kolmen kuukauden mittaiseksi ja he palasivat joulukuussa Maineen, Centre Lovell -nimiselle paikkakunnalle, josta he ostivat uuden asunnon. Asuttuaan siellä yhden kesän Kingin muuttivat pohjoiseen Orringtoniin, lähelle Bangoria, jotta Stephen pystyi opettamaan luovan kirjoittamisen kurssia Mainen ylipistossa. Kingit palasivat Centre Lovelliin keväällä 1979. Vuonna 1980 Kingit ostivat toisen asunnon Bangorista ja tekivät tästä Centre Lovellin talosta kesäasunnon.

Stephen King vuonna 1998 ©stephenking.com

Stephen on myöskin käsikirjoittanut, ohjannut ja näytellyt joissain hänen tarinoihinsa pohjautuvissa elokuvissa.

Perhe ja yksityiselämä
Koska Stephenin ja Tabithan lapset ovat jo aikuisia, he viettävät talvensa Floridassa ja lopun ajan vuodesta Bangorissa tai Centre Lovellissa.

Stephen ja Tabitha tekevät laajaa hyväntekeväisyystyötä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. He myöskin auttavat paikallisia lukiotason opiskelijoita opiskelustipendein ja apurahoin.

Kingeillä on kolme lasta: Naomi Rachel, Joe Hill ja Owen Phillip. Heille on siunaantunut tällähetkellä myöskin kolme lastenlasta.

Stephen King onnettomuudessa 19.06. 1999
Elettiin kesäkuun 19. päivää vuonna 1999, pick-up auto lähti suistumaan kohti Kingiä ja osui häneen silmänräpäyksessä heittäen hänet konepellin ja tuulilasin kautta ojaan 14 jalan päähän. Paikkakunnalla asuva silminnäkijä Donald Baker sanoi myöhemmin olleensa hämmästynyt että hän oli ylipäätään elossa. Hän oli yhtä sotkua, hän makasi mutkalla, päässään valtava haava. Stephen oli toistuvasti kysynyt: ”Mitä tapahtui, mitä tapahtui!?”

Heidän odotellessaan apua autoa ajanut amerikkalaismies Bryan Smith oli ollut välinpitämätön. Hän oli luullut törmänneensä hirveen, kunnes huomasi Stephenin veriset silmälasit autonsa etupenkillä.

King muistelee jälkeenpäin Bakerin myötätuntoa lämmöllä, kun hän istuu loukkaantuneen Stephenin vierellä katsellen häntä ja sanoo: ”Eikö meillä kahdella juuri käynyt paskaisin mahdollinen tuuri”.

Bryan Smith löydettiin kuolleen omasta asunnostaan 29.10.2000. Sisään menneen sheriffin mukaan Smith makasi sängyllä kuin nukkuen. Vammoista ei ollut tietoakaan, eikä kuolema näyttänyt olleen tuskainen. Läheltä löytyi tyhjiä kipulääkepulloja, joten kyseessä oli todennäköisesti itsemurha. Vaikkakin Stephen Kingillä oli asioita hampaankolossa Bryan Smithin vuoksi, hän ilmaisi kuitenkin osanottonsa kuullessaan hänen kuolemastaan: ”43 -vuotiaan miehen kuolemaa ei voi nimittää muuksi kuin ennenaikaiseksi. Minä toivoisin kaikille parempaa. Meidän elämämme kohtasivat oudolla tavalla. Olen kiitollinen etten kuollut. Olen pahoillani että hän on poissa.”

Onnettomuudessa Kingiltä meni useita luita murskaksi. Häneltä hajosi lonkka ja lantio, kylkiluita meni poikki, toinen keuhko meni kasaan ja lonkkaluu murtui. Hän on nyt takaisin jalkeillaan ja työn parissa, mutta tuskainen kuntoutus ja paraneminen veivät aikaa useita kuukauksia.

Richard Bachman

Vuonna 1985 kävi ilmi että King oli kirjoittanut Richard Bachman -salanimellä viisi kirjaa (1996 julkaistiin kuudes Bachman kirja nimeltään Teloittajat [Regulators]). Vaikka kirjat olivatkin hyvin samantyylisiä kuin Stephenin ’omat’ kirjat, hän kiisti monta vuotta olevansa yksi ja sama henkilö. Salanimellä kirjoittaminen johtui lähinnä kustannusmaailman silloisesta käsityksessä, että ”ostava kansa” ei katso suopeasti, jos samalta kirjailijalta tulee ulos vuoden aikana enemmän kirjoja kuin yksi . Ja silloin kun King oli tuotteliaimmillaan, niin tarinoitahan tuli huomattavasti enemmäin kuin yksi tarina vuodessa. Nimi Richard Bachman syntyi ihan sattumalta, kun kustannusyhtiöstä soitettiin Stephenille. Teos oli valmis julkaistavaksi, mutta kirjailijan nimi puuttui. Alkuperäinen salanimi Gus Pillsbury (josta King ei edes erityisemmin pitänyt) oli päässyt vahingossa kansan tietoisuuteen, joten piti keksiä uusi nimi äkkiä. Stephenin pöydällä oli ollut sitten Richard Starkin romaani, joten King oli ottanut siitä etunimen ’Richard’ käyttöönsä. Sukunimi puolestaan oli tullut sillähetkellä radiosta soivasta biisistä ”You Ain’t Seen Nothin’ Yet”,  jonka esitti Bachman Turner Overdrive. Näin syntyi nimi Richard Bachman.