Joe Hill

Joseph Hillstrom King (synt. 4.6.1972, Bangor, Maine) tunnetaan paremmin hänen taiteilijanimellään Joe Hill. Hän on amerikkalainen kirjailija, novelisti ja sarjakuvakirjoittaja. Joe on kauhukirjailija Stephen Kingin ja Tabitha Kingin poika. Joella on kaksi sisarusta; Owen ja Naomi, joista Owenkin kirjoittaa. Joe on Kingin perheen toinen lapsi ja hän varttui Bangorissa Mainessa. Joella itsellään on kolme lasta. Hän päätti alkaa kirjoittamaan "salanimellä" Joe Hill, koska hän halusi pärjätä omillaan ilman sukunimensä tuomia etuja. Hän ei halunnut tulla tunnetuksi Stephen Kingin poikana, vaan omana itsenään. Kun Joe oli saavuttanut riittävän itsenäisen menestyksen hän paljasti julkisesti oikean henkilöllisyytensä vuonna 2007. Jo tätä edeltävänä vuonna Variety -lehti oli "murtanut" Joen salanimen, joskin internet-huhuja aiheesta oli liikkunut jo vuodesta 2005.

Joe on saanut jo useita tunnustuksia ja palkintoja novelleistaan, joita on ilmestynyt sellaisissa lehdissä kuten: Subterranean Magazine, Postscripts ja ]The High Plains Literary Rewiew Hänen novellejaan löytyy myös monista antologioista kuten: The Mammoth Book of New Horror ja The Year's Best Fantasy and Horror.

Joe Hill
Joe Hillin ensimmäinen julkaistu kirja oli 20th Century Ghosts (suomennus tulossa), joka ilmestyi vuonna 2005 PS Publishingin kautta. Kirja koostuu neljästätoista novellista ja se voitti parhaan fiktio-kokoelman palkinnon Bram Stoker Awardseissa. Hänet palkittiin myös British Fantasy Awardilla parhaasta kokoelmasta ja parhaasta novellista "Best New Horror". Lokakuussa 2007 hänen Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian kustannusyhtiöt julkaisivat uusintapainoksen 20th Century Ghosts -kirjasta ilman aikaisemman painoksen ekstroja, joiden tilalla oli yksi kokonaan uusi novelli.
Tammi tulee julkaisemaan suomenkielisen laitoksen tästä novellikokoelmasta 21.8.2009 ja se kantaa nimeä Bobby Conroy palaa kuolleista ja muita kertomuksia.

Bobby Conroy Palaa Kuolleista ja muita kertomuksia.
Joe Hillin ensimmäinen romaani, Heart-Shaped Box (Sydämen muotoinen rasia), julkaistiin 13.2.2007 ja kustantajina toimivat William Morrow/HarperCollins. Suomenkielinen laitos julkaistiin vuonna 2008 Tammi Kustannusosakeyhtiön kautta. Käännöstyön teki Kari Salminen. Heart Shaped Box ylsi New York Timesin bestseller -listalla sijalle kahdeksan 1.4.2007. Vuonna 2007 järjestessä 31. Fantasycon -tapahtumassa British Fantasy Society palkitsi Joe Hillin historian ensimmäisellä Sydney J. Bounds -palkinnolla parhaana tulokkaana.

Joe kirjoittaa myös sarjakuvasarjaa nimeltään Locke & Key, jonka ensimmäisen ilmestyneen osan painos myytiin päivässä loppuun 20.2.2008. Tuleva rajoitettu kokoelma tästä sarjasta myytiin myöskin loppuun vuorokauden sisällä sen julkaisutiedosta.

Sydämen Muotoinen Rasia
Joe Hillin toistaiseksi ainoa elokuvaesiintyminen tapahtui hänen ollessa kymmenvuotias. Elokuva on nimeltään Creepshow (1982), jonka ohjasi George Romero. Myös Joen isä Stephen näytteli roolia tässä elokuvassa, jonka lisäksi hän oli kirjoittamassa Creepshown tarinaa.

Joe Hillillä ja isä-Stephenillä on toistaiseksi ainoastaan pari yhteistä työtä. He kirjoittivat yhdessä novellin "Throttle" helmikuussa 2009 julkaistuun novellikokoelmaan "He Is Legend: Celebrating Richard Matheson", joka nimensä mukaisesti on hatunnosto Richard Mathesonin suuntaan. Rajoitettu numeroitu painos on Stephen Kingin ja Joe Hillin signeeraama. Tämän lisäksi löytyy yksi viimeistelemätön (ja julkaisematon) tarina, jota säilytetään Stephen Kingin papereiden joukossa Raymond H. Foglerin kirjastossa Mainen yliopistolla. Tarinan nimi on "But Only Darkness Loves Me".

Bibliografia:

  • 20th Century Ghosts (2005, kokoelma) (ei suomennettu)
  • Heart-Shaped Box (2007) / Sydämen muotoinen rasia (2008)
  • Pop Art (2007) (ajanvietelukemisto) (ei suomennettu)
  • Locke & Key (2008) - sarjakuvakirjasarja taiteilija Gabriel Rodriguezin kanssa
  • Horns (2010)

Novellit:

  • "The Lady Rests" (1997), Palace Corbie 7
  • "The Collaborators" (1998), Implosion 8
  • "Better Than Home" (1999), A. E. Coppard Long Fiction Prize Series, stand-alone chapbook
  • "The Saved" (2001), The Clackamas Literary Review spring/summer issue
  • "Pop Art" (2001), With Signs & Wonders, anthology; 2007 Subterranean Press chapbook
  • "20th Century Ghost" (2002), The High Plains Literary Review, journal's final issue
  • "The Widow's Breakfast" (2002), The Clackamas Literary Review spring/summer issue
  • "You Will Hear the Locust Sing" (2004), The Third Alternative 37
  • "Abraham's Boys" (2004), The Many Faces of Van Helsing, anthology
  • "The Black Phone" (2004), The Third Alternative 39
  • "Dead-Wood" (2005), Subterranean Press February online newsletter
  • "Last Breath" (2005), Subterranean Magazine 2
  • "Best New Horror" (2005), Postscripts 3
  • "Voluntary Committal" (2005), Subterranean Press stand-alone chapbook
  • "In the Rundown" (2005), Crimewave 8
  • "Scheherazade's Typewriter" (2005), 20th Century Ghosts, within the book's acknowledgments section
  • "The Cape" (2005), 20th Century Ghosts, original to collection
  • "My Father's Mask" (2005), 20th Century Ghosts, original to collection
  • "Bobby Conroy Comes Back from the Dead" (2005), Postscripts 5
  • "Thumbprint" (2007), Postscripts 10
  • "Jude Confronts Global Warming" (2007), Subterranean Press online magazine, spring issue
  • "Gunpowder" (2008), PS Publishing stand-alone novella.
  • "Throttle" (2009) written in collaboration with Stephen King, He Is Legend: An Anthology Celebrating Richard Matheson (also included in the audiobook Road Rage).
  • "The Devil on the Staircase" (2009) forthcoming late 2009 in the anthology STORIES edited by Al Sarrantonio and Neil Gaiman.

Antologiat:

  • "20th Century Ghost": The Mammoth Book of Best New Horror, Volume Fourteen (2003
  • "My Father's Mask": The Year's Best Fantasy and Horror, 19th Annual Collection (2006)
  • "Best New Horror": The Mammoth Book of Best New Horror, Volume Seventeen (2006
  • "The Cape": Horror: The Best of the Year, 2006 Edition (2006)
  • "Thumbprint": The Mammoth Book of Best New Horror, Volume Nineteen (2008)
  • "Bobby Conroy Comes Back from the Dead": The Living Dead (2008)
  • "20th Century Ghost": Poe's Children: The New Horror (2008)

Palkinnot:

  • "Better Than Home" (A.E. Coppard Long Fiction Prize)
  • "Voluntary Committal" (World Fantasy Award, paras novelli)
  • "20th Century Ghost" (Bradbury Fellowship)
  • 20th Century Ghosts (Bram Stoker Award, paras fiktiivinen kokoelma)
  • 20th Century Ghosts (British Fantasy Award, paras kokoelma)
  • 20th Century Ghosts (International Horror Guild Award, paras kokoelma)
  • "Best New Horror" (British Fantasy Award, paras novelli)
  • "Best New Horror" (Bram Stoker Award, paras novelli)
  • Sydney J. Bounds Best Newcomer Award - 2007
  • Heart-Shaped Box (Bram Stoker Award, paras ensiromaani)
  • Heart-Shaped Box (International Thriller Writers Inc award, paras ensiromaani)

©piina.net :: Sivuston suunnittelu & toteutus:Marika Lintula