Musta Torni

Musta Torni (Dark Tower) -sarja on seitsenosaiseksi paisunut jättiteos, jota King on rakentanut merkki merkiltä kolmen vuosikymmenen ajan.
King sai mittavaan urakkaan kipinän Robert Browningin runosta "Roland Saapui Mustaan Torniin" (1855) ja ensimmäinen kertomus Rolandista valmistui vuonna 1970. Gunslinger julkaistiin alunperin viitenä erillisenä novellina vuosien 1978 ja 1981 välillä ja ne kerättiin yksien kansien sisään Musta Torni I:n ensimmäiseen painokseen vuonna 1982.

Mustasta Tornista on vaikea tiivistää mitään kovin vähäsanaista esittelyä, joten sarjasta kiinnostuneen kannattaa suunnata mielummin lähimpään kirjastoon ja kokea se itse suoraan mestarin kynästä.

Sarjan osat:

  1. Revolverimies (The Gunslinger) suom. 1992/2005
  2. Kolme Korttia Pakasta (The Drawing of the Three) suom. 1993/2005
  3. Joutomaa (The Waste Lands) suom. 1993/2005
  4. Velho (Wizard and Glass) suom. 1997/2005
  5. Callan Sudet (Wolves of Calla) suom. 2005
  6. Susannan Laulu (Song of Susannah) suom. 2006
  7. Musta Torni (The Dark Tower) suom. 2006
Musta Torni -saaga pähkinänkuoressa
Stephen Kingin elämäntyö, mestariteos, uskomattoman kiehtova ja kutakuinkin täydellinen seitsenosaiseksi kirjasarjaksi venähtänyt Musta Torni vie lukijansa maailmaan, jota tavan pulliainen ei osaa selittää, sillä kyseessä on yksinkertaisesti sanoinkuvaamaton kokemus hyvässä seurassa.

Musta Torni kertoo kaikkien yllätykseksi mystisestä tornista, joka yhdistää, sekä kannattelee kaikkia maailmoja ja aikoja. Joko arvaat minkä värinen torni on?
Oikeastaan sarja ei kerro tornista, vaan se kertoo eräästä miehestä, tuo uljas Gileadin kasvatti, revolverimiehen opin saanut ja lajissaan viimeinen, haukankatseinen voittamaton ja kylmähermoinen Roland Deschain on päättänyt löytää Mustan Tornin.
Tai pikemminkin kyse on siitä, että luhistumaisillaan oleva torni on löytänyt Rolandin, mutta torniin vangittu Punainen Kuningas haluaa ulos tornista, ja se tapahtuu vain jos ja kun torni hajoaa, ja jos torni hajoaa koko universumi paukahtaa säpäleiksi.

Punainen kuningas on lukuisten hämärähemmojen ja alamaistensa avituksella murtanut jo vuosisatojen -ellei tuhansien ajan yksitoista kahdestatoista Tornia kannattelevasta säteestä ja samalla kun Rolandin matka käy ainoaa jäljelläolevaa sädettä pitkin kohti tornia, tekee Punakuningas kaikkensa estääkseen tämän perillepääsyn.

Roland ei tietenkään voi taittaa matkaansa yksin, tai voisi hän, ellei kohtalo (ka) olisi määrännyt häntä keräämään ka-tetiaan (yhteisen päämäärän omaava joukkio) yhteen. Niinpä Rolandin mukana matkaa taittavat kolme muuta päähenkilöä, heroiiniaddikti Eddie Dean, koulupoika Jake Chambers ja monipersoonallisuushäiriöinen, jalaton nainen, Odetta Holmes (Susannah / Detta / Mia). Eri oloista ja vuosikymmeniltä koottua ihmisjoukkiota täydentää myös hyvin urhea mäyriäinen, Oi, jota ei tietenkään sovi unohtaa..

Kirjassa matkataan useiden eri maailmojen ja aikojen kautta, kohdataan mitä eriskummallisempia yksilöitä, kansoja, otuksia ja juttuja, kyllähän seitsemään muhkeaan kirjaan mahtuu tapahtumaa ja tarinaa riittämin ja siksi sarjaa on erittäin vaikea puhtaasti kategorisoida.

Eniten se on Stephen Kingiä, tiedättehän..

Ihastuttavan yksityiskohtaista kerrontaa, loistavia henkilöhahmoja, kauhistuttavia tapahtumia, hirveitä olentoja, yksilöitä joka lähtöön, monenlaisia solmittuja liittoja, herkkiä tunteita ja mustaa huumoria, rakkautta, vihaa, iloa, surua.
Eipä tornia tämän paremmin voi kai tiivistää, se todellakin pitää kokea ihan itse!

Gunslinger Born
Gunslinger Born on Marvelin kustantama sarjakuvalehtien rypäs, jonka alunperin piti jäädä vain seitsemän lehden mittaiseksi, seitsemän lehteä julkaistiin vuoden 2007 aikana USA:ssa ja sille on luvassa jatkoa vuoden 2008 puolella.
Marraskuussa 2007 julkaistiin kovakantinen nidos ilmestyneistä lehdistä (ei suomeksi) ja sitä täkäläisille myy mm. Suomalainen kirjakauppa parinkymmenen euron hintaan.

Piina.net -sivuston eri tyylien bannerit ovat muokattuja otoksia Gunslinger Born -lehtien sivuilta.

PS. Musta Torni ilmestyy myös sarjakuvamuodossa ja piina.netin ulkoasussa käytetyt bannerikuvat ovatkin lainattuja kuvaruutuja näistä mahtavista sarjiksista.
Sarjakuvajätti Marvel aloitti Dark Tower -sarjakuvien julkaisemisen vuonna 2007, lue lisää Sarjakuvasivultamme.
Jos olet lehtiä vailla, kysele niitä Qpalta!

©piina.net :: Sivuston suunnittelu & toteutus:Marika Lintula