Linkittymiä

Mustan Tornin linkittymiä
Taiteilija: Michael Whelan
Musta Torni I:Revolverimies (2005)
Taiteilija: Michael Whelan

Stephen king on onnistunut luomaan erittäin laajan maailman täynnä kiinnostavia henkilöhahmoja ja tapahtumia ja useat hänen teoksistaan linkittyvät toisiinsa tavalla tai toisella. Musta Torni -sarja on mittavin yhdistävä tekijä lähes kaikkien herran kynäilyjen välillä, tuttuja hahmoja saattaa pöllähtää yhtäkkiä nurkan takaa, tai kuullaan tarinaa laulavista ruusuista!

Nämä oivalliset linkittymät saavat lukijan kiinnostumaan kirjoista ja tästä mahtavasta kokonaisuudesta yleensä entistä enemmän, jonkin entuudestaan tutun henkilön kohtaaminen kirjan sivuilla saa lukijan tuntemaan omituista mielihyvää ja ehkä pienoista haikeuttakin -riippuen tapauksesta. Tännepä yritämme sitten kerätä näitä Mustaan Torniin linkittyviä teoksia, ja varsinkin kuvauksia että mistä löytyy ja mitä löytyy.
Ainakin tällä sivulla listattujen teosten tiedetään liittyvän Musta Torni -sarjaan
PS. Jos sinulla on kiinnostusta täydentää listojamme,  ilmoittaudu!

1. Painajainen
2. Teloittajat
3. Tukikohta
4. Kalpea Aavistus
5. Talismaani
6. Pimeyden Talo
7. SE
8. Buick 8
9. Lohikäärmeen Silmät
10. Usva / Jälkeen Keskiyön
11. Uneton Yö
12. Keltatakkiset alhaiset miehet / Pedon Sydän
13. Naisen Raivo
14. Elurian Pikkusisaret / Maantievirus matkalla Pohjoiseen
15. Epätoivon Kaupunki

Linkittymiä kuvailtuna

Epätoivon Kaupunki, Teloittajat 
Yhteistä: Desotoyan vuoret, yhteinen kieli

Epätoivon Kaupungissa liikutaan Desotoyan Vuorilla, samoissa maisemissa liikutaan myös Elurian pikkusisarissa, jossa kerrotaan ajasta jolloin Roland vielä etsi Walterin jälkiä.
Lääkäriötökkä, sekä elurian sisaret myöskin puhuu samaa kieltä, kuin Desperationin Tak.

Kalpea aavistus, Mies joka ei kätellyt 
Yhteistä: LUKU 19

Numero 19 näyttelee tärkeää osaa Mustassa Tornissa, se on maaginen luku myös muissa Kingin kirjoissa, Kalpeassa Aavistuksessa King toi tämän luvun maagisen tehon lukijoiden tietoisuuteen, kun se ilmestyi Mike Noonanille kerta toisensa jälkeen ja auttoi tätä lopulta selvittämään huvilansa Sara Laughsin mysteerin

Keltatakkiset alhaiset Miehet / Pedon Sydän 
Yhteistä: Alhaiset miehet, Purppurakuningas

Pedon Sydämessä kerrotaan Punakunkinkaan aikeista,sekä alhaisista miehistä, samat alhaiset miehet vainosivat Isä Callahania

Lohikäärmeen Silmät 
Yhteistä: Dennis, Thomas, Flagg

Lohikäärmeen Silmät -kirjan lopussa Dennis ja Thomas lähtivät jäljittämään Flaggia. Tornin toisessa osassa (Kolme korttia pakasta) Roland muistelee Gileadin loppua ja mainitsee nähneensä olennon, jonka uskoi olevan itse paholainen joka esitti ihmistä. Tämä olento kutsui itseään Flaggiksi ja hänen kannoillaan oli tullut kaksi nuorta miestä nimeltään Dennis ja Thomas. (uusi painos s.423 / vanha painos ss.450-451)

Naisen Raivo 
Yhteistä: Ka, Lud

Maalauksen kautta toiseen maailmaan seikkailemaan joutunut Rosie kohtaa peilikuvansa Rose Madderin joka sanoo: ”Sinä olet Rosie, Rosie tosiaan. älä unohda sitä kun unohdat kaiken muun. äläkä unohda tätäkään: Silmä silmästä. Niin kuin sinä teet minulle, minä teen sinulle. Ja siksi meidät on saatettu yhteen. Se on Ka. (s.261)”
”Wendy” (Dorcus) kertoo Roselle seuraavaa sivulla 296: ”Minä olen nähnyt palavia ihmisiä ja sataämäärin seipään nokkaan iskettyjä päitä Ludin kaupungin katujen varsilla, minä olen nähnyt kuinka viisaita johtajia on salamurhattu ja houkkia nostettu heidän paikalleen, ja yhä minä olen elossa.”

Painajainen 
Yhteistä: Isä Callahan

Callan Susissa kuvioihin ilmestyy Isä Callahan, joka oli merkittävässä osassa myös kirjassa Painajainen.

Pimeyden Talo 
Yhteistä: Elurian pikkusisaret, Tietoa Mustasta Tornista, säteestä ja Punaisesta Kuninkaasta

Pimeyden talossa (talismaanin jatko-osa)Jack ja Sophie löytävät pikkusisarien kenttäsairaalan ja Sophie kertoo pikkusisarista Jackille. ”Jos me haluamme jatkaa siunattua elämäämme, mekin lähdemme täältä kumpikin omille teillemme jo kauan ennen pimeän tuloa. -Koska pikkusiskot ovat vampyyreita, eivätkä heidän potilaansa parane koskaan. älä pelkää Jack -he palvelevat myös Parrua (toim.huom. säde), kaikki palvelevat parrua.” (s.454)
Parkus kertoo Jackille Mustasta Tornista, Ka’sta, Punakuninkaasta, Murtajista ja Rolandin ka-tetista s. 463 -alkaen.

Pitkä Marssi 
Yhteistä: Yhteistä: Salaperäinen tumma mies

Tarinan lopussa selviytynyt kilpailija seuraa tummaa mieshahmoa, joka saattaa olla joko joko Walter tai Flagg.

Se, Epätoivon Kaupunki, Teloittajat 
Yhteistä: Tak, tak, tak

Revolverimiehessä (Torni I) Zoltan pitää ’Tak-tak-tak’ -ääntä Brownin talon katolla kävellessään, samanlaista ääntä piti jättimäinen lintu, joka yritti saada Mike Hanlonin ulos savupiipusta.

SE 
Yhteistä: Kilpikonna, Ruusu

SE -kirjassa tärkeässä osassa on kilpikonna, joka toimii myös Säteen vartijana.
Stan mainitsee kirjan ensimmäisessä osassa sivulla 426 ”Tässä maailmankaikkeudessa saattaa kasvaa laulavia ruusuja”.

Uneton Yö 
Yhteistä: Musta Torni, ka-tet, revolverimies , Purppurakuningas (punakuningas)

1. Patrick Danville, joka on ratkaiseva hahmo Unettoman Yön lopulla piirtää ss. 660-661 kuvan tornin, siellä vankina olevan Punakuninkaan, sekä Rolandin. ’Sen nimi on Roland, Minä näen siitä joskus unta. Sekin on kuningas.’

2. s.413 Klotho Ralphille: ’Elämää voi verrata rakennukseen, pilvenpiirtäjään, kuten te sanotte’. Lyhyen ohimenevän hetken Ralph näki vilaukselta kuvan Klothon mielestä, kuvan joka oli hänestä sekä jännittävä että järkyttävä: hän näki valtavan tornin, joka oli rakennettu tummasta, nokisesta kivestä punaisia ruusuja kasvavalle niitylle. Tornin kupeissa oli synkeänä kierteenä kohoava sarja viirunkapeita ikkunoita.

3. Lakhesis s.422 ’Se mitä te sanotte valinnan vapaudeksi vastaa meidän käsitystämme olemassaolon suuresta pyörästä, josta me käytämme nimeä ka.’

4. Ralph Roberts taistelee Punakuningasta vastaan pelastaessaan Patrick Danvillen henkeä.